Mallorca

Mallorca ( del llatí insula maior , posteriorment Maiorica 'illa major' en contraposició a Minorica o insulars minor referits a Menorca ) és l'illa més gran de l'arxipèlag balear, el qual forma una comunitat autònoma uniprovincial , la més oriental d'Espanya. Igual que les altres Illes Balears Menorca, Eivissa i Formentera , Mallorca és una destinació turística important. Té 3.640,11 km ² i 862.397 habitants segons el cens de 2009 ( densitat de població : 257,85 hab . / Km ² ) . Antany , pel seu ambient assossegat , era també coneguda com L'illa de la calma. La seva capital, i també la de la comunitat autònoma , és Palma , seguint en importància els municipis de Calvià i de Manacor . L'illa de Cabrera i tots els seus illots pertanyen administrativament a la capital . És l'illa més poblada de Balears , i la segona d'Espanya , tras Tenerife en Canarias.

Orografia

El relleu mallorquí està format per la Serra de Tramuntana , amb les muntanyes més altes , la Serra de Llevant , amb altures més modestes , i altres muntanyes menors . La Serra de Tramuntana, al nord-oest, forma impressionants penya-segats i cales rocoses que contrasten amb les platges de sorra de la resta del litoral. El "Pla" és la fèrtil plana central. A l'oest d'aquesta plana i al centre de la badia de Palma està situada la capital, Palma. Les muntanyes principals són : Serra de Tramuntana : Puig Major (1445 m), Masanella (1364 m), Puig Tomir (1102 m), Puig de l'Ofre (1090 m), Puig del Teix (1064 m) i Puig de Galatzó (1027 m). Serra de Llevant: Puig de Morell ( 562 m ) , Bec de Ferrutx ( 519 m ) i Puig de Sant Salvador ( 510 m ). Fora de les dues serres indicades cal destacar el Puig de Randa ( 543 m ) i el Puig de Galdent (420 m).

Clima

El clima mallorquí és típicament mediterrani, amb temperatures altes a l'estiu ( superant els 30 ° C ) i moderadament baixes a l'hivern ( rarament inferiors als 5 ° C ). Les nevades són habituals a l'hivern als cims més alts de la Serra de Tramuntana però excepcionals al pla i la capital. En tractar-se d'una illa, el nivell d'humitat és molt alt.

Gastronomia

Un dels plats més populars és el frit mallorquí ( frit mallorquí ) , que consisteix en una fritada de fetge amb patates i pebrots ; pot ser de sang i / o freixura de be , porc o també mariner . Cal també fer esment a les sopes mallorquines , el tumbet , amb esclatasang (varietat més saborosa del rovelló trobat a la Península Ibèrica ) , i les albergínies farcides . Hi ha diverses formes de preparar l'arròs , la més típica és l'anomenada arròs brut , que consisteix en un arròs caldós amb bolets, cargols, carn de porc, conill i d'aus. El pa amb oli, propi d'alguns sopars, consisteix també en el plat regional de l'illa. Els embotits són també un dels principals elements de la seva gastronomia; sobrassada, botifarró, camaiot i blanquet entre d'altres. En menjars i trobades generalment familiars és típic fer porcella rostida , amb patates trossejades i condimentades amb herbes de l'illa, com el romaní. L'amanida que sol consumir a l'estiu o amb la porcella, la hi coneix com trempó i es fa amb tomàquet, ceba i pebrot verd.

El dolç per excel.lència és l'ensaïmada que sol prendre en l'esmorzar, però que també es fan de grandàries familiars farcides de crema, cabell d'àngel , xocolata o amb sobrassada. En setmana santa són essencials les empanades, farcides de xai, encara que la resta de l'any solen ser també de porc amb pèsols, tonyina o sobrassada. Poden estar fetes de pasta dolça o salada, encara que són més habituals les de pasta salada. També són típics els crespells i els robiols, farcits tradicionalment de mató, de cabell d'àngel i de melmelada. També és molt habitual l'anomenada coca de verdura, feta de trempó o de pebrots vermells rostits, al costat dels Cocarrois, que són una espècie d'empanades d'origen àrab en forma de mitja lluna farcides de verdura i panses. Els vins mallorquins estan tenint bona acollida en altres parts d'Espanya i Europa en els últims anys. Mallorca compta amb dosdenominaciones d'origen: DO Binissalem- Mallorca i D.O. Pla i Llevant, així com amb una indicació geogràfica Vi de la Terra Mallorca .

Authomar Rentacar

© 2013 Authomar.com. All rights reserved.

carregant dades......